No he d’enganyar a ningú he agafat una recepta de brioix, una que he trobat per Internet, he fet unes proves i finalment he penjat la meva versió de la mona. Les quantitats que poso aquí són per dues mones. Així que si mai en voleu fer una, ho heu de dividir per la meitat.
Ingredients
860g de farina de força
20g de llevat fresc
290g d’aigua
10 ous (4 per la massa i 6 per la decoració)
50g d’oli d’oliva
200g de panses
Rom
200g de cabell d’àngel
Fruita confitada
Elaboració
Aquesta recepta es fa en dos passos. Així que haureu de prendre paciència
Dia 1 per la nit:
Posem les panses a macerar amb rom
Fem una massa per a crear més llevats, barregem:
360g de farina de força
20g de llevat fresc
220g d’aigua
Ho barregem ben barrejat i ho posem a la nevera dins d’un recipient que tapi bé.
Dia 2 (és igual quan)
Colem les panses per treure’ls el rom que no hagin absorbit
A la massa que vam preparar el dia anterior li afegim:
500g de farina de força
4 ous
70g d’aigua
10g de rom de les panses (jo la propera vegada n’hi posaré més perquè 10g no es noten, treuré la proporció que afegeixi d’aigua)
Barrejaré tots els ingredients fins que quedi una massa ben uniforme (costa una mica però veurem com s’agermanen tots els ingredients)
Un cop obtinguem una massa uniforme (si s’enganxa, no patiu) hi anirem afegint l’oli poc a poc i continuarem amassant fins que l’hagi absorbit tot.
Quan tinguem la massa feta la deixarem reposar entre 10 i 30 minuts (no més)
Passats aquests minuts posarem oli (o farina) al marbre i amb un corró estirarem la massa. Intentarem que quedi com un triangle rectangle (aproximadament)
fet això posarem a la part de la dreta el cabell d’àngel amb una mànega. Farem com si fos un xurro ben gruixut. Començarem a caragolar la massa.
Un cop haguem fet el primer tomb, afegirem les panses per la resta de la massa que queda per encaragolar i anirem enrotllant-ho tot.
Quan ho tinguem enrotllat tancarem la peça posant dins d’un cap l’altre (això costa una mica) i posarem la mona sobre un paper de cuina amb la part de la junta mirant a baix.
Ho pintarem d’oli i hi posarem els ous durs i la fruita confitada.
Ho deixarem fermentar (a mi em sol estar entre 2 i 3 hores) És molt important que la fermentació es faci en un lloc on no hi hagi corrents d’aire. Això assecaria la massa i faria que no pugés. Per aquest motiu es recomana posar-ho en un lloc tancat (com un armari, tot i que posar-ho dins d’una caixa ben tancada també serviria)
Quan està gairebé fermentat encenem el forn a 200º i pintem la mona amb un ou batut.
Quan el forn estigui calent i la mona fermentada del tot, la tornem a pintar i la posem al forn.
Abaixem la temperatura del forn a 180º i ho coiem 20 minuts.
Passat aquest temps ja ho podem treure.
Esperem a que s’arrefredi i ja es pot menjar!
Sembla una recepta complicada i és molt fàcil i ràpida malgrat així no ho pugui semblar.