Quan no sabem quin nom posar a alguna cosa, li posem el nom de «normal» La primera recepta que vull posar és la que utilitzo habitualment. El resultat és un pa normal, per menjar cada dia, una mica espès però que aguanta una setmana.
Aquesta recepta l’he anat fent a mesura que experimentava fent pa, per tant no és una recepta d’un forner si no la que a mi em funciona millor (ara mateix) a casa.
Faig anar dues farines, si només tenim farina panificable no passa res, tan sols s’han de sumar les dues quantitats i posar-hi més quantitat de la mateixa farina.
Ingredients:
- 700 g de farina blanca panificable
- 190g de farina d’espelta
- 350g de massa mare
- 450g d’aigua (l’aigua millor si és de garrafa que de l’aixeta)*
- 15g de sal
Elaboració:
Podreu veure tot el procés d’elaboració al vídeo que he penjat aquí.
- Comencem barrejant en un bol les farines, després hi afegirem la massa mare i la trencarem per a que es barregi millor amb la farina.
- Començarem a tirar-hi l’aigua, no la posarem tota de cop si no que l’anirem tirant a mesura que la farina l’absorveixi.
- Barrejarem ben barrejats tots els ingredients i hi tirarem la sal.
- Quan tot comenci a prendre forma ho abocarem al marbre i començarem a amassar-ho.
- Amassarem fins que quedi una massa fina i compacta. Aquest procés pot durar uns 10 minuts o més.
- Farem una bola estirant la part lateral de la massa i posant-la al mig. La girarem del revés de manera que les parts que hem estirat quedin a sota.
- Ho posarem al bol, prèviament enfarinat i taparem la massa amb un drap humit.
- Esperem 10 minuts
- Treurem la massa del bol, farem una bola i l’hi tornarem a posar, tapant-lo amb el drap humit. Aquest pas ha de ser ràpid, no cal que duri més d’un minut.
- Esperem 10 minuts
- Tornarem a fer una bola i a desar-la tapada amb el drap humit.
- Esperem 10 minuts
- Tornarem a fer una bola i a desar-la tapada amb el drap humit.
- Esperem 30 minuts
- Repetim l’operació anterior.
- Esperem 1 hora
- Repetim l’operació anterior.
- Esperem 1 hora
- Repetim l’operació anterior.
- Esperem 1 hora
- Enfarinem el marbre. Tallem la massa a parts iguals (normalment faig 4/5 pans d’entre 500g i 700g) Fem una bola amb cadascuna de les formes tallades i la deixem reposar, sobre el marbre, tapada amb un drap humit.
- Esperem 15 minuts
- Pleguem el pa. Per plegar el pa hem de fer el següent:
- Estirem la massa i fem una forma aproximadament quadrada
- Agafem les puntes superiors i les duiem al centre de la pasta
- Fem el mateix amb el «triangle» que ha quedat al mig
- Girem la massa 180 graus
- Repetim els passos anteriors amb les puntes que tenim ara a la part superior
- Pleguem la forma per la mitat
- Li donem forma de pa
- Agafem aquests pans i els posem sobre un drap de cotó o lli enfarinats i els tapem.
- Deixem pujar la massa. Sabem que la massa ha pujat quan ha doblat el seu volum. El temps d’espera canviarà en funció de la massa, de la temperatura i de la humitat. Per tant no hi ha un temps determinat. Si la temperatura és elevada pot ser que pugi en un parell d’hores, si la temperatura és baixa (20graus) pot ser que en trigui tres o quatre…
- Quan veiem que ha pujat. Escalfem el forn a 220graus. Hi deixem la safata dins. Quan veiem que el forn és calent tan sols cal humidificar-lo** i posar-hi el pa.
- Al cap d’uns 50/70 minuts el pa serà cuit. Per saber-ho heu de picar-lo al cul. Si fa soroll de buit és que el pa és cuit.
- Posem el pa sobre una reixa i deixem que s’arrefredi.
*L’aigua envasada de font no ha estat tractada, és per això que va millor a l’hora d’afavorir el desenvolupament dels ferments. L’aigua de l’aixeta ha estat tractada químicament, alguns dels productes que hi posen impedeixen que els ferments es desenvolupin normalment.
** Per humidificar el forn tan sols cal tenir una ampolla amb vaporitzador, un «xif-xif», i fer-hi unes 10 manxades dins del forn.